недеља, 2. март 2014.

Priprema za porođaj kroz pokret i ples


 Nema sumnje da je vežbanje u trudnoći zdravo i višestruko korisno. Najpre, trudnica koja vežba sigurno će se bolje osećati od one koja ne vežba već trudnoću provodi u ležanju. Biće opuštenija, imaće više energije i biće zadovoljnija sobom. Pored psiholoških dobiti, vežbanje doprinosi smanjenju pojava koje često prate trudnoću:  prekomerno dobijanje na težini, visok krvni pritisak,  bolovi u kičmi, otežano disanje, opstipacija, umor i glavobolja. Vežbe jesu i sastavni deo psihofizičke pripreme trudnica za porođaj posebno one koje jačaju mišiće koji će kasnije biti angažovani u samom činu porođaja. Ne treba izostaviti i vežbe disanja koje podstiču rad pluća, proširuju njihov kapacitet što će opet dovesti do lakšeg porođaja. Ipak, nije sve jedno kako ćemo vežbati i kako ćemo se pripremiti za porođaj. Važno je, pre svega, da obuku i trening sprovodi stručno lice edukovano za rad sa trudnicama. Pre vežbanja svaka trudnica bi trebala da se posavetuje sa svojim lekarom. Vežbanje u trudnoći nije isto kao u periodu pre trudnoće. Najpre cilj nije isti. Ne vežbamo u trudnoći da bismo skinuli kilograme i trošili kalorije, vežbamo usresređeno sa ciljem podizanja svesnosti o svom telu.  Svaka žena je predodređena za porođaj i ima u sebi sve što joj je potrebno. Prava priprema za porođaj treba da razvija kod žene intuiciju, introspekciju i odnos sa sopstvenim telom. To se postiže kroz lagane vežbe, pokrete koji ne smeju biti nagli, već nežni, praćeni disanjem i svešću, meditacijom u pokretu.
Za mene je ples oduvek bio najbolji kontak sa telom i kad plešem osećam se udobno u njemu, prirodno i „kao kod kuće“. To isto osećam u vodi dok plivam. U mnogim kulturama žene se kroz ples pripremaju za porođaj, a neki od atraktivnih plesova koji se mogu koristiti u te svrhe su: orijentalni plesovi, indijski ples, kubansaka salsa, afro rumba i drugi. Ples treba izvoditi uz lagane ritmove, spontano sa prirodnim pokretima talasa. Flow dance ili slobodan ples toka je u svakom slučaju najprimereniji jer se izvodi individualizovano, svako u svom ritmu i pokretu koji mu najviše prija i odgovara. Važno je da svaki pokret prati disanje i svest o tom pokretu.
Ples Za Trudnice kao oblik psihofizičke pripreme trudnica za porođaj, koji se izvodi kroz pokret i ples, obuhvata i vežbe rastezanja i jačanja mišića, koriste se vežbe joge i druge vežbe koje su indikovane za trudnice. Pored vežbanja trudnice međusobno razmenjuju emocije, iskustvo i sve ono kroz šta prolaze u svom, takozvanom, drugom stanju. U prilici su da postave pitanja vezana za trudnoću, porođaj i roditeljstvo i da dobiju odgovor stručnog lica. Zajedno se pripremamo za porođaj kroz meditaciju i povezivanje sa sopstvenim telom i sa bebom.  
Časovi se održavaju 2 puta nedeljno po sat vremena, a u posebnim terminima organizuju se susreti za razgovor i susreti u kojima učestvuju oba partnera tj oba buduća roditelja. U ovim susretima saznajemo više i time otklanjamo strah kao najveći neprijatelj porođaja, a koji prati skoro svaku prvorotku jer za nju porođaj je nešto novo, nepoznato, a izuzetno važno i odgovorno. Partneri tj budući očevi mogu da budu od velike pomoći trudnici i porodilji, zato je važno uključiti i njih.

Uz sve nuspojave i poteškoće trudnoća je ipak blaženo stanje, a porođaj je radost rađanja i rođenja.  Ceo taj proces zavisi samo od nas i našeg tela jer mi smo žene prirodom za to i predodređene. Učinimo zato našu trudnoću zdravom i bezbrižnom, a porođaj prirodan sa punom svešću rađanja novog života.

Нема коментара:

Постави коментар