понедељак, 28. септембар 2015.

Nežan prelazak iz jednog sveta u drugi


Da li se ikada zapitamo kako se bebe osećaju i šta one poživljavaju na putu svog rađanja? Priroda je to tako udesila da se niko od nas ne seća svog rođenja. Da li smo bili srećni? Uzbuđeni? Uplašeni? Da li nas je bolelo? Sigrno je da postoji razlog zbog kojeg smo to sve zaboravili. Zaboravio je naš um ali da li je i telo zaboravilo?
U svojoj psihoterapijskoj obuci bila sam u prilici da vidim kako ljudi ponovo proživljavaju traume sa rođenja. Možda zvuči nemoguće ali zaista je to tako izgledalo. Vikali su, urlali, plakali. Baš kao što beba vrišti kada se rodi. Zašto vrišti? Sigurno ne zato što joj je lepo i udobno. Znamo da svaki bebin plač ukazuje na neku patnju.
Istina je da i mama i beba prolaze dug i zahtevan put prilikom rađanja i rođenja. Međutim i mami i bebi se može pomoći da ovaj put bude lakši i bezbolniji.
Beba je, pre nego što se rodi, sasvim udobno, ušuškano smeštena u telu svoje majke. Pluta u vodi, sklupčana i sigurna u materici. Živi u mraku i tišini. Čuje samo šuštanje talasa, otkucaje majčinog srca i sasvim tiho glasove spolja koji dopiru do nje preko vode pa se čuju kao šumovi, nežni i tihi. Sve je tako mirno i moglo bi se porediti sa stanjem meditacije.
Hajde da meditiramo pretvarajući se da smo bebe u majčinom stomaku. Potpuno smo umireni, ovde i sada, u tišini, bezbrižni i sigurni. Slušamo zvuke talasa i otkucaje srca. Odjednom postaje nam tesno. Jako tesno. Svaka promena u životu zahteva neku vrstu patnje. Jer zašto bi nešto menjali ako nam je sve super? Tek kad počnemo da patimo javi se i nagon da nešto promenimo. Oni koji su duhovno radili na sebi, znaju da svako buđenje nosi sa sobom i bol. Istovremeno sa jakom željom da napustimo to ušuškano mesto, materica i sama počinje da nas izbacuje napolje. Tako je posle i u životu, zar ne? Kad zaista jako i iskreno želimo nešto, kao da se ceo univerzum potrudi da to i dobijemo. Ovaj put prelaska uopšte nije lak. Tunel  je uzan i stiska nas ali želja je toliko velika da skupljamo snagu i idemo napred. Ne znamo gde idemo ali znamo da je to jedini put. Možda smo želeli da na kraju puta ugledamo raj ali sve izgleda više kao pakao. Svetlost reflektora uperen direktno na nas, jako svetlo koje prodire i kroz poluotvorene oči koje još nisu ni progledale, galama, užasna galama, vrištanje žena u porođajnoj sali meša se sa glasovima sestara i doktora u porodilištu. I dodiri, užasni dodiri koji ni malo ne liče na one nežne podržavajuće dodire materice. Prvi udah.. boli, peče! Da, da.. prvi udah koji svi željno očekujemo, bebe ustvari jako boli. To je prvi udah jer je do tad disala preko pupčanika. I ovo nije kraj. Hladna, ledena podloga na koju me stavljaju. Zašto? Šta je to? Vaga za merenje. Svi se raduju jer je beba „konačno“ zaplakala. A šta ona pokušava svojim vrištanjem da nam kaže? „Bože vrati me tamo odakle sam došao“. Ali nema nazad. Dobrodošli u život i srećno vam rođenje!
 Ne postoji lak put da se odmah razumemo. Ali, da li sve mora da bude baš toliko stresno i traumatično. Zavirimo malo u životinjsko carstvo. Mladunče se rađa u mraku, u tišini. Odmah po rođenju majka ga miluje, liže, doji.
Da bi se bebina još nerazvijena pluća polako navikavala na disanje, neophodno je ne presecati pupčanu vrpcu odmah po rođenju. Kada se beba rodi,  još neko vreme kiseonik će putem pupčanika dospevati u njeno telo, i ako je ostavimo vezanu još nekoliko minuta, dok još postoji pulsacija, biće zaštićena od anoksije, bez opasnosti i šoka, polako će se navići na disanje. To je samo jedna mala stvar koju, sigurno može svaka bolnica da obezbedi za malo, bespomoćno biće koje dolazi iz drugog sveta. Ili je važnije da se beba izmeri? Intimniji porođaj u tišini, zamračenoj prostoriji, stavljanje bebe na majčine grudi i prvi podoj odmah po rođenju takođe bi učinili ovaj prelazak laganim i nežnim.

„Zavisno od toga da li do ovog prelaza dolazi postepeno, nežno- ili brutalno, u paničnom strahu- rođenje može postati spokojno buđenje... ili tragični događaj“ , kaže Frederik Leboaje u knjizi  „Rođenje bez nasilja“

Нема коментара:

Постави коментар