четвртак, 23. јул 2015.

Budući tata u drugom stanju



Da li ste i vi primetili da se neki muškarci ugoje u toku trudnoće svoje supruge? Kako trudnoća odmiče, a njegova tiba sve veća kao da i on nosi nešto u sebi.  Da li je to od piva ili i tate prolaze kroz neko drugo stanje? Da li su i oni učesnici ili samo nemi posmatrači dok beba ne stigne u zagrljaj? Kako se osećaju tate u periodu trudnoće svoje supruge?
Ranije su se muževi  držali po strani za vreme tridnoće i bilo je čak neprimereno da muškarci prisustvuju kursevima pripreme za porođaj. Smatralo se da njima tamo nije mesto i da je trudnoća isključivo stanje i pitanje žene. Danas, se situacija znatno promenila i sve više tata aktivno učestvuje u trudnoći svoje supruge. Tako, ne mali broj njih, prisustvuje svakom pregledu u toku trudnoće i na različite načine se uključuje u aktivnosti pripreme za porođaj i buduće roditeljstvo. Pojava trudničkog stomačića kod muškaraca ukazuje na identifikaciju sa suprugom. Za razliku od imitacije u kojoj se svesno oponaša neka osoba ili njen gest,  indentifikacija je nesvesna radnja koju karakteriše afektivna vezanost za osobu sa kojom smo se identifikovali.  Budući tata, oseća ljubav i naklonost prema majci koja u sebi nosi njegovo dete, a takođe ima potrebu da i on nešto učini. U njegovom nesvesnom on je takođe u drugom stanju, što se odražava na promenu u fizičkom izgledu. I ne samo u izgledu. Verovali ili ne, istraživanja koja su sprovedena u SAD, Italiji i Nemačkoj pokazuju da svaki peti muškarac  ima simptome trudnoće: pojačan apetit, bolovi u leđima, nesanica, mučnina i gađenje. Ovaj fenomen ima i svoj stručan naziv COUVADE SINDROM, a takođe ima i svoju naučnu podlogu. Tim istraživača otkriva da muškarci koji očekuju bebu imaju viši nivo prolaktina i kortizola, a niži nivo testosterona i estradiola. Najveći nivo prolaktina imali su upravo oni muškarci koji su imali i simptome trudnoće tj couvade sindrom. Neke žene će ovakvu pojavu protumačiti kao podršku, dok će druge doživeti to kao apel  „nemoj prestati da obraćaš pažnju na mene“.
Pored ovih fizičkih promena kod pojedinih muškaraca,  psihološki svaki budući otac prolazi kroz drugo stanje sa svojim brigama, pripremama, razmišljanjima o svim promenama koje će uslediti kad beba dođe na svet. Iako je trudnica uvek u prvom planu, ne treba zanemariti i osećanja i potrebe budućeg tate. A svakako i njih treba uključiti u što više aktivnosti vezanih za bebu. Zajednička poseta ginekologu i slika bebe na ultrazvuku, kupovina opreme za bebu, pohađanje časova pripreme za porođaj.. sve su to aktivnosti koje će pomoći da se i budući tata poveže sa svojom bebom pri čemu će on osetiti  da je koristan i aktivan učesnik u rađanju zajedničke porodice.
Evo nekoliko razloga zbog kojih buduće tate treba uključiti u pripreme za porođaj:
1. Nema bolje podrške trudnici i porodilji od detetovog oca. Kurs pripreme učiniće da on zaista i bude adekvatna i potrebna podrška.
2. Trudnica se oseća bolje, samouverenije, manje se plaši ukoliko kroz sve ovo prolazi zajedno sa svojim partnerom.
3. Budući tata oseća da je od koristi i da ima svoju ulogu u toku trudnoće i porođaja.
4. Budući tata se kroz aktivno pripremanje, povezuje sa svojom bebom iako je ona u maminom stomaku.
5. Trudnoća oba partnera priprema na roditeljstvo te će veća aktivnost dovesti i do bolje pripremljenosti.
Važno je da oba partnera svesno prođu kroz period od 9 meseci razvoja bebe ali i njih kao roditelja. Ukoliko se oba partnera aktivno uključe u pripreme za vreme trudnoće, nakon porođaja takođe će deliti aktivnost pa će svima biti lepše i lakše.  Trudnoća je nešto što treba da nas zbliži, a ne razdvoji. Zato drage trudnice, ukoliko to još niste uradile, uključite svoje muževe u zajedničku trudnoću. Negujte partnerski odnos i ne dozvolite da on bude zanemaren dolaskom novog člana vaše ZAJEDNIČKE porodice.





Нема коментара:

Постави коментар